Zuid-Afrika dag 6: wilde walvissen op wilde waters

Het was vroeg opstaan vandaag, maar met een belangrijke reden: we gaan walvissen spotten! Supercoole ervaring waar we allebei heel benieuwd naar zijn. 

We hebben heel goed geslapen in onze glamping tent en maken ons snel klaar om te voet naar het vertrekpunt te gaan. Ik doe een nieuwe set kleren aan, lange broek en trui met regenjas en Bram hetzelfde. 

We gaan naar het vertrekpunt en daar lijkt het even Nederland te zijn in plaats van Zuid-Afrika. Een 4tal Nederlandse koppels zijn ook ingeschreven voor de walvis tour en nog een jong ander Belgisch koppel.  We vullen al het nodige in, tekenen ook een risico formulier en Mark Godts krijgt hier een speciale vermelding want die had Bram opgegeven als contactpersoon in geval van overlijden. Maar aangezien jullie deze blog nu lezen, geen reden tot paniek dus! Maar wel spannend weer, dit avontuur. 

We vertrokken eerst met een soort geïmproviseerd treintje (soort aanhangwagen aan de tractor) richting het strand om daar op de boot te stappen. Het zijn kleine boten waar max 10 personen op passen, ideaal dus. Ze hadden ons aangeraden niks te eten want de tocht zou heel misselijke makend zijn. Dat advies hebben we proper gevolgd en ook nog een reispilletje zorgde ervoor dat we de boottocht overleefd hebben zonder misselijk te worden, dat kunnen onze mede passagiers niet zeggen jammer genoeg.

De boottocht zelf was ook al een echte ervaring. We moesten de zandbank over varen, wat echt heel heftig was, we vaarden alle golven over en zijn gedoopt door de Indische oceaan. We waren echt na een minuut al druipnat, we zaten aan de windkant van de boot. Ik kon ook een paar minuten niks zien door de hevige wind en water. Maar na een kwartiertje varen ongeveer hielden we halt. Het walvis potten kon beginnen. Ik en Bram hadden een mooi plaatsje van voor in de snuit van de boot. We hebben er verschillende gezien. Allemaal prachtige staarten die er anders uitzien bij elke walvis. We zagen ze al van ver spuiten maar iedere keer er 1tje je uit het water sprong was het weer een magisch moment. 

Jammer genoeg niet goed op camera vast te leggen, het zou de ervaring ook ten onder doen. We hebben echt van het moment zelf genoten. Totdat het even bijna leek fout te gaan. We zijn met een serieuze vaart aan het varen tot de kapitein plots heel hysterisch begint te roepen ‘ow shit shit shit shit there’s a whale under the boat shit’. Hij draait redelijk brut om en ik zie de paniek in zijn ogen. Iedereen is een beetje aangedaan en hij legt dan kort uit dat de motor van de boot de walvis bijna had vermorzeld. Super heftig en gelukkig is dat niet gebeurd, zou de ervaring meteen anders maken. Maar gelukkig in dit geval goed geëindigd. Later lazen we jammer genoeg dat de grootste doodsoorzaak van walvissen de boten zijn… Die van ons kwam dan ook heel dichtbij. Tot 50 meter van de walvis. 

Goed dat ons avontuur er nu bijna opzit.

Nadien begon de tocht terug richting strand , deze keer zaten we aan de goede kant van de boot, redelijk droog gebleven dus. We gaan er wel weer stevig tegen aan met de golven , je moet je echt met 2 handen vastklemmen, anders vlieg je gewoon overboord. De kapitein waarschuwt ons dat we ons nu stevig moeten vasthouden , we gaan een gecontroleerde crash maken tot aan het strand . 

De motor begint hard te draaien, we gaan tegen enkele golven tegenaan en vliegen dan een paar meters in de lucht met de boot tot we met een harde knal op het strand eindigen. Een kort applaus volgt , net zoals in het vliegtuig. 

Nadien maakten we nog een foto met de kapitein aan zijn boot en gingen we terug naar het centrum van waar we kwamen. 

We waren helemaal vies en plakkerig van al het water dat we over ons hadden gekregen. En jammer genoeg waren we al uitgecheckt bij onze glamping en konden we nog niet inchecken bij onze hippo lodge. We vroegen toch maar aan de bazin of het misschien mogelijk was ons nog te douchen in onze kamer. Die van ons was al schoongemaakt maar we konden in een andere lodge nog douchen, super lief! Zo waren we fris gewassen om te gaan brunchen. Van al dat varen hadden we wel een hongertje gekregen. 

We gingen naar een vis restaurant  en hadden superlekker gegeten , een pokebowl voor nog geen 5 euro en lekkere sushi! Nadien zijn we gaan inchecken bij onze nieuwe lodge, even gechilled en gelezen , wat plannen voor morgen gemaakt, nog wat gaan souvenir shoppen, inkopen gaan doen voor morgen , het lokale marktje bezocht en verse ananas gegeten en nog een milkshake gaan drinken bij onze nieuwe lobby, op schommelstoelen. 

Even later , na wat lezen in onze kamer, was het al weer tijd om te gaan avondeten. Dit keer bij een Italiaans restaurant, waar we de meeste kans hebben om de hippos voorbij te zien wandelen. Maar helaas , geen hippo’s gezien , wel lekker gegeten! 

Dat was het alweer voor vandaag. Nu gaan slapen want morgen om 6u opstaan voor onze eerste self drive safari! 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *