Zuid-Afrika dag 18: de rust inruilen voor de stad

We worden wat later als gewoonlijk wakker en pakken al onze spullen al in. Om 10u moeten we uitgechecked zijn en het ziet ernaar uit dat we nog maar net op tijd gaan zijn voor het ontbijt!

Na het ontbijt gaan we nog even liggen aan het zwembad, waar we wat lezen en zwemmen en opzoeken wat er te doen is in Johannesburg vandaag. Echt ideaal dat we hier nog even konden luieren, voor we ons naar de drukke stad begeven.

Dan zijn we rond de middag vertrokken naar johannesburg, maar zo’n klein uurtje rijden vanaf hier dus dat valt mee. 

We vinden het ergens toch spannend hoe het nu gaat zijn in de stad. Letterlijk iedereen tijdens onze reis heeft ons gewaarschuwd voor ‘the city’ en dat het daar zo crimineel is.

Daar is alleszins niets van te merken als we toekomen bij onze eerste stopplaats. Al zijn we wel blij dat er bewaakte parking is. Met al onze waardevolle spullen in de auto. 

We gaan naar een overdekte markt:  ‘The Playground market’ , dat was vroeger de neighbourgoods market, waar ik al over had gelezen en op mijn lijstje stond.

Superleuk! Het heeft echt een bepaalde sfeer die anders is dan andere overdekte markten. Als je binnenkomt is er een dj aan het spelen en zitten mensen te dansen op leuke Afrikaanse muziek. Het staat er vol met leuke standjes met handmade producten, coole vintage kleren en zelfs een grote tafel waar je ‘sip & paint’ kan doen: kunstwerkjes maken terwijl je geniet van een glaasje wijn of een goeie mocktail.

We doen ons tourtje, gaan een verse smoothie halen en bestellen een heerlijke Indische sharing schotel. Nadien moeten we uiteraard nog langs een aantal leuke standjes passeren voor mooie souvenirs, ik heb een paar hele leuke ringen gevonden. Het was een superleuke verkoper die veel uitleg gaf. Blij mee!

Een keer dat we buiten de overdekte markt waren, was er voor de rest niet heel veel te beleven. We gaan terug richting de auto en willen een andere deel gaan ontdekken. 

Daar komen we een vrouw tegen die van Australië komt maar al 10 jaar in Zuid Afrika woont. We vragen haar wat ze aanraadt om hier op een zaterdagnamiddag te doen en volgen haar advies meteen.

We rijden door naar 44 stanley. Superleuke plek met leuke bar, Boekenwinkeltjes, en kunstgalerijen. Het enige jammere is dat alles hier al snel sluit. Rond 16h begon alles al af te sluiten dus ons bezoekje is wat kort in de winkels maar Bram kon toch 2 interessante zuid Afrikaanse boeken op de kop tikken. 

Nadien dronken we nog een lekkere mocktail en reden we door naar Rosebank. Om daar iets te zoeken om avond te eten. 

In het begin lijkt het hier wat verlaten maar dan komen we toch weer terecht in een stukje bruisend stadsleven. Er is een overload aan keuzes voor restaurants , er zijn ook superveel winkels en een hele shopping met nog meer van dat alles. Goed dat alles al dicht is, anders zou de verleiding groot zijn eens binnen te piepen. 

Na onze lekkere maaltijd gaan we terug naar de ondergrondse parking. 

Daar krijgen we even een klein stressje. De poorten zijn dicht. We roepen enkele keren door de gleuven van de poort maar niemand te bespeuren. Ons autootje staat er ook helemaal alleen. Ik had nochtans nagekeken en kijk naar het bord rechts van ons. Inderdaad , 24/7 open. Raar. 

We proberen niet te hard te panikeren en zoeken een andere ingang. Oef. Daar komt net iemand aangelopen naar ons. Hij doet een deur open en zegt hoe we kunnen vertrekken. Ze doen de poorten na een bepaald uur dicht voor de veiligheid. Dus we rijden gelukkig en veilig uit de parking.

Dan komen we toe in onze allerlaatste overnachting. Het is heel groot en heeft een mooi uitzicht over Johannesburg. Al zullen we dat wel pas morgenochtend zien, nu is het al donker.

We halen de hele auto nog leeg en schrikken wat er allemaal uitkomt. Hij is ook serieus stoffig aan de binnenkant geworden. 

We halen alles eruit en gaan onze backpacks al volledig inpakken voor de reis. Dat duurt even en conclusie is dat we te veel hebben en het met veel moeite in onze 2 rugzakken gepropt krijgen. Nog zien of we zo door de controle kunnen. 

We hebben nog kort met onze gastvrouw gebabbeld. Haar schoonouders komen uit Nederland en ze kan ons ook goed verstaan. Als ze traag Afrikaans praat kunnen wij haar ook makkelijk verstaan want het is ook wat vernederlandst. 

Ze waarschuwt ons ook nog eens dat we heel voorzichtig moeten zijn in Johannesburg en dat we onze kamerdeur en terras deur op slot meten doen ‘s nachts. 

Ze heeft zelfs een muur van 3 meter rond haar woning staan en we vragen waarom iedereen hier zo achterdochtig is. Je moet volgens ons in alle steden waakzaam jij voor je spullen maar hier is het criminaliteitsgehalte precies nog een stuk hoger. 

Ze heeft niet echt een concrete uitleg maar zegt dat er gewoon veel armoede en criminaliteit heerst en je beter je voorzorgen neemt. Jammer dat je je zo onveilig kan voelen in je eigen land. Wij hebben hier van heel de reis nooit een onveilig gevoel gehad maar zijn dan ook maar beperkt buiten gekomen in het donker en hebben gewoon altijd ons buikgevoel gevolgd. 

Tijd om te slapen nu. Morgen lange reisdag! 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *