Zuid-Afrika dag 13: big 5? check !

Terwijl ik dit schrijf ben ik helemaal relaxed. Ik heb er namelijk net een massage opzitten van een halfuur en momenteel is Bram aan de beurt. 

Het is al de zoveelste activiteit, vandaag. We hebben er een goedgevulde dag opzitten! Ik begin bij het begin.

Vanmorgen zijn we nog eens vroeg opgestaan, het begint een gewoonte te worden. Al was het wel iets later dan afgelopen dagen. Om 5u30 ging de wekker. 

Een dik halfuur later zitten we in de auto. Klaar voor de laatste Safari uurtjes in Kruger. Bram heeft een route uitgestippeld in een deel waar we nog niet geweest zijn. De hoop om de big 5 te spotten hebben we wat opgegeven. We hadden grote kans de katachtigen (luipaard en cheetah) tijdens de nachttour te zien, maar helaas. We hebben wel de big 4 gespot: olfifant, neushoorn, buffel en leeuw. Enkel het luipaard ontbreekt nog op ons lijstje. 

De laatste safaritocht begon wat ongelukkig, tijdens de eerste twee uren was er echt niets te zien. Enkel wat impalas. We zagen kort nadien nog een giraf, wat zebra’s en dan een olifant in het midden van de weg. Hij was gigantisch. Hij wilt oversteken maar stopt plots vlak voor de auto die tegenover ons staat en begint heel hard te blazen. Zijn oren beginnen te wapperen en hij wordt duidelijk ambetant. De auto vervoerd voor geen meter en wij zitten al klaar om achteruit te rijden, indien nodig. De olifant blijft er een paar minuten staan maar doet gelukkig niets.

We hebben in het begin van Kruger een document moeten tekenen dat we het park betreden op eigen risico. Er zat een aparte pagina bij over hoe olifanten agressief kunnen worden als ze zich bedreigd voelen en hoe je moet handelen als autobestuurder. We hadden dit gelukkig goed onthouden en zaten al klaar. Al goed , want plots veranderd de olifant van koers. In plaats van over te steken maakt hij rechtsomkeer en komt hij met grote stappen richting ons gewandeld. Op een serieus tempo. Bram gaat rustig in achteruit en we hopen dat de olifant ook stopt. Maar hij blijft gaan, zo’n 4tal minuten lang hebben we achteruit gereden. Dat lijkt niet veel maar duurt een eeuwigheid. Het feit dat ze zeggen dat een olifant van dat kaliber ons autootje in 10 seconden omgekeerd kan leggen, verhoogt het stressgehalte.

Maar niks gebeurd, de olifant is uiteindelijk teruggekeerd in het gras, waar we andere olifanten zagen. Speciaal afscheid van de olifanten hier voor ons. 

Dan hebben we geluk want we spotten nog een hyena! Die stond op ons lijstje maar hadden we ook al wat opgegeven, omdat we dachten dat die vooral in de avond actief zou zijn. Nog mooi meegenomen zo last minute! 

Dan stoppen we bij een nieuwe camping plaats, waar er nog een restaurant is en waar we ontbijten. Dat viel wat tegen, het was bij Wimpies, een soort Afrikaanse variant van mcdonalds. Maar het was het enige restaurant in het park. We eten nog een omeletje, springen de auto in en rijden dan onze laatste 10 minuten uit het park, richting de poort om Kruger te verlaten. 

Maar dan : totaal onverwacht, zien we een auto langs de kant staan, we rijden er langs en ze zeggen ons dolenthousiast ‘a leopard, over there ‘. We rijden door en inderdaad, we zien een luipaard, tussen de bosjes wandelen op een paar honderd meter van de auto. We zijn super blij. Echt het juiste moment op de juiste plaats. Hij was wel weer snel weg dus even later daar en we hadden hem gemist! Zo magisch.

Helemaal verzadigd rijden we het Krugerpark uit. Het is ons gewoon gelukt de big five te spotten. Terwijl we hier eigenlijk maar 2 en een halve dag zaten.  Sommige mensen zitten hier 2 weken en kunnen ze niet spotten. Wij hadden wel het geluk de neushoorn al te zien in st lucia, die was hier inderdaad bijna niet te zien. Het is nog maar 11u dus we hebben nog wel wat tijd vandaag voor andere activiteiten. We hebben allebei wat opgezocht daarnet tijdens het eten en hebben een aantal leuke zaken gevonden.

Ik heb contact genomen met een asiel voor olifanten , je kan een verzorg moment met de olifanten boeken maar dat moet op voorhand. We hebben geluk want we krijgen vrij snel antwoord. Deze middag zijn er nog 2 plaatsen over. We rijden de poort uit van Kruger en het is maar 20 min rijden tot daar. We hebben er echt zin in!

Bij aankomst gaat alles vlot, we schrijven ons in en na even wachten worden we met een groepje naar de olifanten geleidt. Dan krijgen we eerst een uitleg over waarom de olifanten er zitten en wat ze doen voor de olifanten. Ze hebben hier een hele groot domein om in te leven, maar natuurlijk zou in het wild beter zijn voor hen. Dat is niet mogelijk voor deze olifanten jammer genoeg. In Kruger zitten er eigenlijk ook te veel olifanten voor de oppervlakte savanne er beschikbaar is… zo hebben ze in het verleden al hele olifanten families dood geschoten, om plaats te maken en de andere dieren hun biotoop gezond te houden. Iets wat ik moeilijk vind om te begrijpen. Maar deze 5 olifanten worden hier dus mooi verzorgd. 

Ze zeggen ook hoe intelligent de olifanten zijn, een olifant van rond de 30 jaar is even slim als een kind van 12 en begrijpt heel veel. Ze hebben de olifanten hier slimme kunstjes en trucjes aangeleerd en die demonstreren ze. Super leuk om te zien. 

Nadien krijgen we uitleg over het lichaam van de olifant en komt het beste moment: we mogen de olifanten voederen en knuffelen. We staan naast de grootste olifant en hoewel ik gezien heb hoe lief ze omgaan met de verzorgers had ik toch maar een klein hartje als ik naast dat gigantische dier stond.

Speciaal en grappig om de olifanten aan te raken en die slurf is toch ook maar iets eigenaardig. Straf hoeveel spieren en kracht daarin zit. Soms bijten krokodillen het topje van de slurf af als de olifanten drinken, en dan is het dier ten dode opgeschreven want zonder slurf kan die niks eten… en hongert die dus uit. Dat gebeurt zeldzaam, als de krokodil zich bedreigd voelt in de paringsperiode, maar toch!
De voetzolen van de olifanten lijken wel sponsjes. Je kan ze redelijk diep induwen en ze maken ook geen lawaai als ze stappen zo. Ook zien we hoe de huid van de olifanten water meteen opneemt. Echt bijzonder.

We hebben nog een fotomoment bij de olifant en ik en Bram kunnen onze ogen echt niet afhouden van de dieren, echt cool om die zo dichtbij te zien. Toch ook weer helemaal anders dan in Kruger ! Nadien was er nog een aparte groep van mensen die gingen rijden op de olifanten. Wij hadden daar wat dubbele gevoelens bij, enerzijds wel een ervaring anderszijds kan dat toch niet gezond zijn voor die dieren?! Ze zijn er alleszins niet voor gemaakt in de natuur. Dat deel slaan we dus ook over, was ook veel duurder en was voor ons niet nodig. We hebben genoten van dit speciaal moment! 

Mijn dag kan al niet meer stuk. We kijken meteen of er nog iets is in de buurt dat we kunnen doen. Er was nog een krokodillenpark, reptielen park, avonturen park etc. 

We hebben nog wel zin in een activiteit en gaan naar het reptielen park. Waar slangen, spinnen, krokodillen zitten en we dus van dichtbij kunnen zien. Ze zitten daar veilig in grote kooien / terrariums en op zich wel eens fijn ze zo van dichtbij te kunnen bestuderen. Toch ook blij dat we die niet zijn tegengekomen in het Krugerpark. 😉 

We zijn vrij snel klaar in het park, nadien delen we nog een foccacia als lunch en zien ze verderop een SPA. We hebben allebei al even zin in een goede massage maar de prijzen vielen tot nu nogal tegen. Deze had een hele goeie deal en het was dan ook snel beslist. We hebben allebei genoten van een rug massage en tijdens het wachten hebben we even onze planning voor komende dagen vastgelegd. We hebben nog een weekje maar dat is ook wel snel om…

We besluiten vanavond niet meer door te rijden maar in deze omgeving van Harrysmith te overnachten. Vanuit hier vertrekken we dan morgenvroeg richting panoramaroute. Nu nog een hotel en restaurant zoeken voor de avond. 

Het is nog niet zo simpel hier iets te vinden. We rijden naar wat hotels , zoeken op booking maar zijn wat moeilijkere klanten als gewoonlijk. We hebben namelijk heel veel zin in een lekker warm bad vanavond. Het was weer lekker fris. 

We hebben vandaag al een luxe dag gehad dus besluiten het ook mooi af te ronden. We boeken een iets duurdere accomodatie voor vanavond. Maar het is een prachtige kamer. Supergroot, in de bush, grote badkamer met een gigantisch mooi en groot bad. Geboekt. Nu nog op zoek naar een lekker restaurant. 

We eten een kleine hap allebei want veel honger hebben we niet meer. Nadien rijden we door tot aan onze kamer en genieten we allebei van een badje, lezen we wat en schrijf ik nog wat. Ik geniet nog na van de olifanten trip vanmiddag en kijk uit wat er komende dagen nog op ons pad komt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *