Zuid-Afrika dag 12: pittige safari’s van in de ochtenddauw tot middernacht.

De wekker gaat nog vroeger vanmorgen. Om 4u! We hebben namelijk zometeen de morning walk. Het is uniek om in het Kruger park te mogen wandelen, het is ook onder begeleiding van 2 gewapende mannen. Want het is niet zonder risico. We komen aan op het afgesproken uur op de parking en daar staat nog een ander koppel te wachten. Het duurt even voor de gidsen er zijn. Tegen 5 voor 5 komt er een jeep aangereden. Ik zat op dat moment op toilet dus tegen ik terugkom staat Bram en het koppel er wat ongelukkig bij. Ze vertellen mij dat de walking tour niet kan doorgaan. Het is nog onduidelijk waarom. Later zegt de gids dat zijn collega ziek is gevallen en dat ze met twee gewapende mannen moeten zijn om de tour op een veilige manier te doen. We zijn even echt heel erg teleurgesteld. 

Het ander koppel zit hier al bijna 2 weken en heeft al 3 walking tours gedaan, wij maar 2 nachten en de enige andere optie was morgenochtend maar die tour was al volledig volboekt. 

We krijgen de keuze om ons geld terug te krijgen of een morning ride te doen in de jeep. We kiezen dan toch maar voor het laatste, we zijn nu toch wakker en anders is dat vroeg opstaan voor niks geweest. 

De eerste uren van de ride zien we werkelijk niets. Het is echt een grote teleurstelling. De tour zit er na 2u en half bijna op en buiten wat impala’s en giraffen uit de verte hebben we bijna niets gezien. Onze chauffeur vraagt regelmatig aan voorbijrijdende collega’s of zij iets hebben gezien, niemand iets. Jammer.

Tot plots op ons laatste halfuur. We zijn net even uitgestapt en eten wat beschuitjes ( in onze wandeling zat een bush breakfast) maar dat had onze gids niet voorzien, het waren wat beschuitjes, gedroogd vlees en kaas. We voelen ons wel een beetje opgelicht. Want de wandeling kostte ons 40 euro per persoon, als je zo’n ochtend drive koopt (wat we nu doen) was het maar iets van 17 euro per persoon. Maar het heeft geen zin om hierover in discussie te gaan. Ze maken soms nogal hun eigen regels hier. 

Gelukkig maakt het laatste halfuur dus veel goed. Terwijl we aan het eten zijn passeert er een andere gids en zegt hij dat ze net een leeuw gespot heeft. We stoppen onmiddellijk met eten en springen de wagen terug in. Onze gids rijdt er meteen naar toe en inderdaad. We zien een leeuwin , vlakbij de weg achter een struik zitten. Ze is iets in het oog aan het houden. We volgen haar blik en zien dat ze naar een hele kudde wildebeesten aan het loeren is. Als de beesten zich verplaatsen zien we plots nog een 6tal andere leeuwenkopjes tevoorschijn komen. Leeuwen en leeuwinnen, verspreid rond elkaar , allemaal klaar om aan te vallen. Ze hebben allemaal dezelfde focus : een wildebeest pakken en eten. Het is echt een entertainend schouwspel en ook bijzonder om zo’n kijk op de natuur te kunnen hebben. 

Plots denken we dat we getuige gaan zijn van een gruwelijke moord. Een verdwaald wildebeest, helemaal alleen, komt van achter de leeuwen gelopen. Totaal nietsvermoedend. De leeuwen hebben ook nog niets door tot er 1tje het beest opmerkt. Een 4 tal leeuwen lopen achter hem, maar hij is gelukkig snel genoeg. Hij loopt naar de kudde en moet duidelijk en snel gecommuniceerd hebben want plots verplaatsen een 50 tal wildebeesten zich razendsnel. Alle leeuwen, zo’n 10 tal vallen aan langs verschillende kanten. Maar eind goed al goed, er is geen wildebeest gesneuveld. Al is dat natuurlijk de natuur en pakken ze vandaag ongetwijfeld nog wel 1 van de beestjes. Maar toch spannend om alles zo te zien gebeuren. 

Dat maakt onze hele ochtend goed. 

We komen rond 9u terug aan bij ons kamp, gaan nog even rusten in onze hut en gaan dan brunchen rond 10u. In het restaurant hebben we zicht op de sabie rivier en kunnen we nog een buffel en een familie nijlpaarden spotten, uit het water. 

Nadien doen we zelf nog even een safari. We rijden naar ons nieuwe kamp skukuza. 

We komen daar aan rond 15u en hebben allebei nog wel nood aan een middagdutje. Vanavond laat hebben we ook nog een avond-Safari! Met grote kans om de katachtigen ook nog te spotten. We hopen het luipaard te spotten, dan is onze big 5 compleet! 

We gaan nadien nog eten in een super leuk restaurantje. Je kan eten in een trein en het is echt al het beste eten dat we hebben gehad. Je hebt zicht op de open keuken en er was een gigantische pizza oven. Ik heb zelf een pizza samengesteld met advocado en feta en Bram had een heerlijke pikante curry.  Met ons buikje vol gaan we rijden richting de pakking, daar hadden ze tegen Bram gezegd dat het afspreekpunt was voor de night drive. Maar daar is bijzonder weinig beweging. We rijden nog naar andere parkings en pick up points, ook niets. Ze zouden stipt vertrekken om 20h en dat komt nu wel heel dichtbij. We vragen aan een voorbijganger of hij een idee heeft en hij zegt dat dat aan de receptie is, maar dat we ons moeten haasten want dat hij al zag dat iedereen klaarzat.  

We racen tot daar en komen net op tijd toe. Alle plaatsen in de bus zijn wel bezet dus we moeten apart gaan zitten. Bram vraagt over heel de bus of er toevallig mensen alleen zijn die naast elkaar kunnen gaan zitten en er waren 2 mensen zo lief om dat te doen. 

Het werd een leuke nightdrive. Toch ook weer anders om de dieren zo in de nacht te zien. Olifanten en hippo’s van dichtbij gezien. Jammer genoeg geen katachtigen. En eerlijk gezegd had ik moeite met mijn ogen open te houden het laatste halfuur. 

Rond 22u30 komen we toe in onze Safaritent. We horen enkele dieren die het nachtleven ingaan en ik had nog gehoopt jagende dieren te horen vannacht maar de slaap was sterker. Na 5 minuutjes ben ik ingedommeld . Morgen laatste keer Safari! Was een leuke sfeer hier in Kruger. Morgen weer nieuwe avonturen onderweg naar de panoramaroute….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *