Zuid-Afrika dag 10: We hebben goud in handen! Letterlijk.

We staan lekker op tijd op en om 8u zitten we al aan het ontbijt. Niet waanzinnig lekker maar de gastvrouw is wel heel lief en vraagt wat we vandaag willen doen. We twijfelen nog of we meteen willen doorrijden richting Kruger of eerst nog wat activiteiten hier willen doen. Ze maant natuurlijk aan op het laatste. Ze stelt voor een goudmijn te gaan bezoeken. Het is een privétour van 3u waar we de goudmijn zelf in gaan en uitleg krijgen en waar we nadien zelf goud gaan zoeken in een rivier. 

We zouden het graag doen en met wat geluk is er nog plaats om 9u. 

Dat lukt jammer genoeg niet dus het is om 12u gepland. We hebben zo nog tijd genoeg om op voorhand naar een paar viewpoints te gaan in Barberton en lokaal even te kijken wat er nog te doen is. 

We doen een mooie tour tussen de bergen en worden verwend met mooie uitzichten. Je kan doorrijden tot aan de grens met Eswatini maar besluiten op tijd terug te gaan. We passeren nog een winkel waar we weer wat water en snacks inkopen. 

Dan passeren we een kapper , eindelijk! Het kost 5 euro om Bram te laten knippen dus we twijfelen geen moment. Het is intussen ook tijd geworden om hem van een nieuw kapsel te voorzien tijdens onze reis, dat is wat traditie geworden. Het wordt komende tijd ook warmer dus het gaat aangenaam zijn zonder de lange lokken!

Het is altijd even spannend maar het resultaat is geslaagd! Wat wel spannender is geworden, is de tijd , het is intussen al iets na 12u en we moeten nog rijden naar het toeristisch centrum om met onze goudmijn tocht te beginnen. 

We hebben geluk, de begeleider is blijven wachten op ons , bovendien is Afrikaanse tijd ook niet zo strikt hier. We moeten terug in onze auto stappen want we moeten zelf rijden tot aan de goudmijn.

Als we aankomen krijgen we helmen en een lamp om te schijnen in de grot. We krijgen een boeiende en uitgebreide uitleg door een vrouw die zelf in de mijnen heeft gewerkt. De tweede persoon die onze gids is, is er eigenlijk vooral bij om foto’s en filmpjes te maken, zodat wij ons daar niet mee bezig moeten houden. We zien echt wel coole dingen en krijgen een idee van hoe ze vroeger en nu het goud uit de grot haalden. We hebben zelfs vleermuizen zien hangen !

Na het bezoek in de mijn rijden we nog een stukje verder tot een rivier waar we zelf goud mogen gaan zoeken. We krijgen een soort zeef/pan waar we eerst wat aarde in moeten doen, waar het goud inzit en dan moeten we het lang spoelen en uitspoelen. Zo zie je snel al glinsterende stukjes tussen de aarde en op het einde, als de aarde helemaal gewassen is, kan je minuscule stukjes goud zien. Een beetje een teleurstelling, ik dacht dat we effectief schilfertjes goud zouden zien maar het waren hele kleine puntjes. We moesten het met onze vingertop oppakken en opeten. Om zo gereinigd te worden en vol geluk de rest van onze reis verder te zetten. Bijzonder. Nog geen foto’s van want die sturen ze binnenkort nog door!

Het was een leuke uitstap, eens iets anders dan gewoonlijk. Daarna zetten we onze route verder richting Komatipoort, de rand van Kruger waar we vanavond overnachten. De mijn was al in die richting dus het is nog maar een uur en 20 minuten rijden. 

Het begin gaat vlotjes, nadien staan we in de file en passeren we een kilometerslange file van trucks en camions aan onze linkerkant. Het is onduidelijk waarom ze er staan en vooral: waarom ze echt geen meter opschuiven. Er komen mensen met winkelkarretjes eten uitdelen aan de chauffeurs. Ze zullen er nog wel even staan. 

Later komen we toe bij onze bed & breakfast en vertelt Michelle, de gastvrouw, dat die file camions er al 5 dagen staat. Ze zijn onderweg naar Europa om onder andere ons land van kolen te voorzien. Ze moeten op een boot geraken richting Europa via Mozambique. Die grenscontroles gebeuren volledig handmatig en zijn tergend traag, vandaar dat alles zo lang duurt. Heftig. Wij zouden er niet zo lang willen staan, wetende dat het vandaag zo’n 34 graden was en morgen zelfs oploopt tot 36 graden…

Nadien gaan we nog lekker gaan eten bij een Portugees restaurant. Als we terug in onze B&z’n zijn babbelen we nog lang met wat andere gasten, op het terras. Het zijn mensen uit Israël en ze komen net terug van Kruger dus geven ons veel tips voor komende dagen. De man die we spreken is heel bang van de dieren en zegt dat we voorzichtig moeten zijn, met reden want hij is aangevallen door een olifant. Die stormde af op zijn wagen en was heel agressief, hij is in achteruit helemaal terug gereden tot de Olifant stopte met rennen. De vrouw is heel erg chill en zegt dat we moeten genieten , dat de dieren niets om ons geven en gewoon hun ding doen. Ze laat foto’s zien van slapende luipaarden op straat. Hopelijk zien we ook zoveel dieren.

We zullen het morgen zien. We staan op om 5u want het wordt heel warm morgen. Dus na de middag zullen de dieren niet zo actief meer zijn in de jungle… 

We zien het morgen wel! Hoog tijd om nu te slapen dus. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *