Turkije dag 9: warmwaterbronnen in definitie en praktijk

Het was een mooie dag. Het was 20 graden, weinig wind en er scheen een mooi zonnetje. Pamukkale is een grote toeristische trekpleister, zo’n twee miljoen mensen bezoeken elk jaar diens warmtebronnen. Vandaag waren er echter weinig toeristen te zien. We hadden mooie verwachtingen van de dag.

Sinds gisteren knipperde een geel waarschuwingslichtje op het autodashboard. Ik wist niet wat het betekende, maar was te moe om het op te zoeken. Deze ochtend begon lichtje terug te knipperen. Ik zette me aan de kant en zocht het op. De bandenspanning was te laag, wat kon leiden tot platte banden. We waren al over halfweg naar de warmtebronnen van Pamukkale dus besloten we eerst te gaan zwemmen, daarna konden we ons zorgen maken over de bandenspanning.

Het was een mooie dag. Het was 20 graden, weinig wind en er scheen een mooi zonnetje. Pamukkale is een grote toeristische trekpleister, zo’n twee miljoen mensen bezoeken elk jaar diens warmtebronnen. Vandaag waren er echter weinig toeristen te zien. We hadden mooie verwachtingen van de dag. Tot we bij het water komen. Er is bijna geen water. Vanop foto’s ziet heel de bergwand eruit als een geleidelijke waterval bestaande uit tientallen kleine niveaus. Vandaag stond er maar een vijftal, van de tientallen, bassins water.

We doen onze schoenen uit en stappen het water in. In onze verwachtingen was dit water lekker warm, in de realiteit was het echter ijskoud. Mijn persoonlijke definitie van Hot Spring (warmwaterbron) uit twee onderdelen:

  1. Het is een bron waar water uitkomt
  2. Het water is warm

Deze Hots Springs waren geen van beiden. Het was nog steeds een spectaculair zicht, maar het kwam niet eens in de buurt van onze verbeelding. Een mooi voorbeeld van hoe hoge verwachtingen een spectaculaire plek in een teleurstelling kunnen veranderen.

Naast de warmwaterbron lagen de ruïnes van de Griekse stad Hierapolis. Het best bewaarde gebouw was tegelijk ook het meest spectaculaire, het theater. Met plek voor zo’n 15.000 mensen kon men hier al naar een serieus theaterstuk komen kijken. Wat zouden ze toen van Daens, de musical, gevonden hebben?

Na de ruïnes kwamen we terug aan in de realiteit, waarin onze prioriteit het oplossen van het bandendrukprobleem was. We reden naar het dichtstbijzijnde tankstation en wisten na veel wijzen en armgezwaai ons probleem aan de medewerkers over te brengen. Eenmaal dat ze dit begrepen, aarzelden ze geen moment om ons te hulp te schieten. We begonnen met het oppompen van de vier banden. Omdat het waarschuwingslichtje hierna nog steeds bleef flikkeren,  resetten we, na enkele Turkse Youtube tutorials bekeken te hebben, de auto zijn systeem. Probleem opgelost.

De dag was nog jong. Wat zouden we nu doen? Luka vond een andere Hot Spring waar we naartoe konden gaan. Volgens haar konden we in deze wel zwemmen. Deze warmwaterbron was veel kleiner en oogde veel minder spectaculair, maar bezat wel de twee essentiële kenmerken van een warmwaterbron:

  1. Het is een bron waar water uitkomt
  2. Het water is warm

Luka en ik deden onze schoenen uit en lieten onze voeten pootje baden in het warme water. Het water dat uit de bron kwam was heet, zo’n 45 graden, bij elk niveau dat het naar beneden liep werd het een beetje kouder. Onze voeten zaten twee niveaus onder de bron, en toch waren ze na een half uur bootje baden rood verkleurt door het warme water. Bij deze bron waren we de enige internationale reizigers, alle anderen waren lokale of nationale toeristen. Dit leidde tot een ontspannene sfeer, maar zorgde er ook voor dat Luka niet durfde te gaan zwemmen in haar bikini omdat alle vrouwen om ons heen een hoofddoek droegen.

De bron lag naast het centrum van een klein stadje met een levendige centrale straat. We besloten hier te overnachten ipv terug te keren naar het commerciëlere Pamukkale. Al snel vonden we een Pension, een soort Turks motel, voor 7 euro per nacht. Het had een speciaal bad met warm water uit de warmwaterbron, maar geen badstop of wc papier. Het toilet papier vonden we tien minuten later in een winkeltje, van een badstop was geen spoor te bekennen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *