Turkije dag 10: een nachtelijk Turks bad

Deze ochtend heeft het geregend, onze eerste keer in Turkije. Gelukkig klaarde het weer tijdens het rijden weer op. Eerste stop: de tempel van Artemis. Of toch het weinige wat er nog van overblijft. De tempel was één van de 7 wonderen van de Oudheid en heeft een zwaar leven doorstaan. Hij is driemaal verwoest, eerst door een overstroming, daarna door brandstichting en de laatste keer door verwaarlozing door de Christenen. Twee keer is de tempel heropgebouwd, twee keer indrukwekkender dan ervoor. En derde kwam er niet, in de plaats werden hij gebruikt als bouwstenen voor lokale huizen. Vandaag was veld rond de tempel terug overstroomd, op een kleiner formaat dan toch, door de regen van deze ochtend.

We stopten bij een klein restaurantje naast de weg en ontmoeten een man die een tijdje in Nederland had gewoond en daarna was uitgezet naar Turkije. Hij is al de derde man die we  op onze reis ontmoeten met dit exacte verhaal. Ik zou graag eens opzoeken waarom dit verhaal zo vaak terug komt en of het puur toeval is of dat er een groter verhaal achter zit. Zijn nederlands was beperkt maar goed gearticuleerd.

Onderweg naar de rustplaats van de heilige maagd Maria kwamen we per ongeluk in de ruïnes van Ephesus terecht. Ik nam een verkeerde afslag op de weg en voor we het wisten zaten we op een eenrichtingsweg met een bareel voor ons om toegangsticketjes te kopen. We zouden eigenlijk morgen pas naar deze ruïnes komen, maar nu dat we voor de bareel stonden hadden we niet veel opties. Het was al 15u ondertussen, waardoor onze tijd in de ruïnes spijtig genoeg beperkt was.

Ik vond op het internet een gratis audiotour die ons op een kwaliteitsvolle en toegankelijke manier informatie gaf over de stad. Tijdens het wandelen kwam mijn fantasie helemaal tot leven. Ephesus was voor een tijd, rond 100 v.chr, de tweede grootste stad in het Romeinse rijk, alleen Rome zelf was groter. De geschatte 250.000 inwoners van de stad leefden voornamelijk van de handel van diens haven. Historische celebrity’s als Caesar, Cleopatra, de heilige maagd Maria en Johannes de Doper liepen duizenden jaren geleden door dezelfde straten dan wij nu. Na de audiotour deden we heel de tour nog eens over, zo indrukwekkend was het.

Mijn haar was mijn kapsel al een dikke maand ontgroeit. Er moest iets gebeuren. Bij een lokale kapper toonde ik enkele foto’s. Een uur later was mijn haar geknipt, mijn gezicht schoongemaakt met een zwart peel-of mask, mijn bard geschoren en mijn oorhaartjes met een brandende stok weggesmolten.

Op restaurant ontmoeten we een vriendengroep van enkele locals, een man uit Istanbul en een Russische expat. Ik vroeg hun of ze een wasserette konden aanraden, waarna één van hun voorstelde om mijn was snel bij hem thuis te wassen. Toen ik mijn was terugkreeg, ontdekte ik dat hij een winkel had waarin hij ringen verkocht en dat hij het zeer zou appreciëren als we een positieve recensie op TripAdvisor zouden schrijven.

Na het eten, het was ondertussen al 23u, vertrokken we naar een Hammam, een Turks badhuis. Na een sauna en stoom sessie werden onze lichamen volledig geschrubt met een harde spons. Daarna volgde nog een heftige zeepmassage. De ervaring was uniek, alhoewel niet echt aangenaam. We stapten naar huis met een nieuwe ervaring en blinkende huid.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *