1 Uur SEO voor Bloggers! Nat Eliason

Een praktische handleiding om hoger te ranken voor SEO in Google. Notities van een videocursus van Nat Eliason: Youtube

Theorie

Mythes over SEO

 • SEO is moeilijk
 • Je moet een SEO expert inhuren
 • Je moet veel tijd steken in het bouwen van backlinks
 • Je moet veel tijd steken in het formaat van je website
 • Je moet focussen op keyword density
 • Je moet veel geld steken in dure hulpmiddelen

Waarom bestaan deze mythes:

 • Er valt veel geld te verdienen met SEO, en de experten zijn heel goed in SEO!
 • We willen geloven dat het complex is
 • Het is gemakkelijker om kleine dingen te doen die niet werken, dan grote die dat wel doen

SEO ingesteldheid:

 • Regel 1: Google is om mensen hun vragen te beantwoorden. We gebruiken Google om iets te vinden. Een muzieknummer, informatie over een gebeurtenis, een website die een vriend ons aanraadde.
 • Regel 2: Google weet meer over SEO dan wie ook (inclusief SEO experts). Zelfs Google weet niet exact hoe hun software werkt door AI en complexiteit. We kunnen alleen testen doen en raden.
 • Regel 3: Elke truck om beter te ranken gaat ooit verdwijnen. Elke keer dat iemand een manier vind om artificieel beter te ranken heeft Google dit stopgezet. Een SEO truck kan op korte termijn helpen, nooit op lange termijn.

Jouw doel:

Vragen beter beantwoorden dan alle andere websites op het internet.

Als je dit doet is SEO gemakkelijk.

Stappenplan

1. Topic onderzoek

Centrale vraag: is dit iets waar mensen naar zoeken?

Ja → bestaand topic

 • Groot SEO potentieel (met kans tot veel bezoekers)
 • Grote SEO competitie

Nee → nieuw topic

 • Minder SEO potentieel (buiten als het Topic viraal gaat)
 • Minder SEO competitie

2. Keyword research:

Stap 1: maak een lijst met alle mogelijke keywords en geef hun je persoonlijke (subjectieve) breedte beoordeling (hoe specifiek of breed zijn ze?): ruim, medium of specifiek. Een breed onderwerp heeft nood aan een lang, uitgebreid artikel, een specifiek onderwerp kan een korte artikel zijn.

Stap 2: onderzoek hun keyword volume met Google Keyword Planner. Hierin kan je zien hoeveel het volume is voor een keyword + gelijkaardige keywords. Vul deze gegevens in in je spreadsheet naast de keywords.

Stap 3: onderzoek de competitie. Gebruik hier NIET Google Keyword Planner voor, deze meet enkel competitie voor adverteerders. Je moet dit handmatig opzoeken (door het in te tikken in Google) en zelf de competitie beoordelen. Grote sites zoals Wikipedia of nieuwssites betekenen veel competitie, kleine onbekende sites wijzen op beperkte competitie. Als sociale media posts bovenaan de zoekresultaten staan is dit een zeer goed teken, Google haat sociale media en zet het alleen vanboven als er niets anders te vinden is.

Stap 4: kies je keyword, je titel en metatitel. De titel en metatitel (wat Google ziet en toont aan zoekers) kunnen verschillen. Hierdoor kan je je metatitel achteraf aanpassen zonder dat dit iets veranderd in je artikel zelf. Begin met makkelijke keywords in je metatitel te verwerken, als je beter begint te ranken dan kan je een competitiever keyword kiezen. Zo kan je langzaam met één artikel opklimmen in de moeilijkheid van je keywords.

3. Het schrijven van het artikel

Vijf principes:

 1. Beantwoord hun vraag

Denk na over de onderliggende reden van een vraag en beantwoord die. Bv bij vasten: hoe voelde het? Had je pijn?,… Niet heel het artikel moet hierover gaan maar zeker een onderdeel. Maak het makkelijk om dat deel te vinden (door bv een inhoudstafel te geven).

2. Niet zomaar een antwoord, het beste antwoord

Bekijk de artikels van de competitie: wat is er goed (en kan je stelen), wat is er slecht (en moet je vermijden). Zie dat het artikel een verhaal heeft + overzichtelijk is door titels en subtitels, geen lange blok tekst.

3. Zorg dat je antwoord compleet is. Verspreid het antwoord niet over meerdere artikels. = Een compleet antwoord

Het is beter om één lang artikel te hebben dan meerdere korte over hetzelfde onderwerp. Brainstorm over alle mogelijke subvragen en antwoorden die een lezer kan hebben en bedenk een overzichtelijke structuur. De beste SEO artikels zijn vaak lang. Het doel is echter niet om een lang artikel te schrijven, maar een goed en compleet artikel.

4. Maak het makkelijk uitvoerbaar.

Maak het makkelijk voor de lezer om actie te ondernemen. Google meet (waarschijnlijk) of mensen na het lezen van je artikel verder zoeken op dat keyword. Als ze daarna nog een site lezen over hetzelfde heb je vermoedelijk geen goede job gedaan. Iemand die je artikel leest moet daarna alles weten om direct aan de slag te gaan, om te denken ‘ik kan dit’.

Maak een praktisch stappenplan voor de lezer om actie te ondernemen.

5. Overtref de verwachtingen. Doe betere research, geef gratis hulpmiddelen.

Geef de lezer informatie waarvan hij niet wist dat hij het nodig had. Geef een extra pdf-document met tips of verwerk het in een goed verhaal zodat het leuk is om te lezen (in tegenstelling tot een listicle).

4. Structureer het artikel

 • Maak het leesbaar (titels, subtitels, afbeeldingen,…) = in stukjes maar toch een geheel.
 • No keyword stuffing = niet overdrijven met het aantal keer dat je een keyword schrijft. Google merkt als een keyword teveel in je artikel voorkomt. Wees natuurlijk en gebruik het als je het nodig hebt, niet meer, niet minder.
 • Relevante links maken het makkelijker voor Google om te ontdekken waar op het internet je artikel bijpast en waar het in je eigen website past. Probeer te linken naar kwaliteitsvolle externe artikelen, geen clickbait.
 • Bedenken van je headline (titel). Een goede titel is super belangrijk voor SEO. Zoekers klikken op je artikel door diens titel, dus zorg ervoor dat het perfect past binnen wat ze zoeken. Brainstorm over zoveel mogelijk titels (20+ per artikel).
  Kies de klikbaarste, één die zowel spannend als informatief is. Clickbait is een optie, maar het hoeft niet, je kan ook kwaliteit bieden. Maar hou het wel toegankelijk, anders leest niemand je artikel, hoe kwaliteitsvol het ook mag zijn.

5. Promotie

 1. Promotie voor je publiek (niet spammen): email list, vrienden, sociale media, groepen waar je deel van uit maakt, persoonlijk netwerk. Automatiseer zoveel mogelijk met bv. Zapier.
 2. Promotie voor anderen hun publiek: forums, andere kanalen, geïnteresseerde of genoemde (in artikel) mensen persoonlijk e-mailen, Reddit.
 3. Voeg het toe aan je website (wiki style) zodat ernaar gelinkt wordt vanuit je andere artikels en mensen die iets lezen op je website er toevallig kunnen opkomen.

6. Updaten en re-optimalizeren

De beste SEO-artikelen zijn evergreen, ze zijn binnen drie jaar nog interessant. Je moet ervoor zorgen dat ze makkelijk te vinden zijn, zowel voor mensen binnen en buiten je website. Een hulpmiddel zijn themapagina’s of post waarin meerdere artikels samen gelinkt worden. Dit kan een post zijn waarin je een totaaloverzicht geeft over een thema of onderwerp en links zet naar je specifiekere artikels over dat onderwerp.

Het updaten van oude artikels is ook belangrijk. Gebruik links naar nieuwe artikels. Probeer een web van kennis op te bouwen i.p.v. alleen maar chronologisch.

Het tegenovergestelde is teruglinken in nieuwe artikels naar oude.

Identificieer higher value keywords waarvoor het rankt

Hernoem de titel van het artikel met het nieuwe keyword

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *