Informatiedieet

Een voedingsdieet is een beperking die je jezelf oplegt om anders te eten. Minder suiker, minder vet, minder koolhydraten met als doel gezonder te leven. Je oogst wat je zaait. Je bent wat je eet. Je wordt wat je consumeert.

Voeding vormt ons lichaam, informatie ons denken. Informatie bepaalt wat we geloven, in wie we geloven en hoe we onszelf identificeren. Het maakt ons deel van een grotere groep, of laat ons in verzet komen tegen een andere.

Informatie is overal. Tv, radio, sociale media, Youtube, tijdschriften, podcasts,… Nog nooit hebben we zoveel informatie ‘geconsumeerd’. Het is het informatietijdperk waarin clickbait en listicles populair zijn. Kwantiteit is het doel. Meer artikels, meer video’s, meer lezers, meer kijkers, meer advertenties, meer inkomsten.

Snel, makkelijk en goedkoop zijn de voordelen van ongezonde voeding. Ongezonde informatie is niet anders. Het is makkelijk om sociale media te bekijken. Het is gratis. Het is snel. En plots is het drie uur ’s nachts.

Informatie wordt omschreven als content, en content is overal. Het doel van content was vroeger om zichzelf te verkopen. Tegenwoordig verkoopt het onze aandacht. Hoe langer we op Youtube zitten, hoe meer Google verdient. Hoe meer we naar VTM Go kijken, hoe rijker DPG Media wordt. Hoe vaker we Instagram openen, hoe groter Facebooks marktwaarde.

Op elke vraag heeft Google een antwoord. En de tijd die het neemt om Google een vraag stellen is te meten in seconden. Een oneindige zee aan informatie. Oneindig veel uitstelmogelijkheden.

Inactie is makkelijk. ‘Research is makkelijk. Actie is moeilijk. Doorzettingsvermogen is zeldzaam.

Het is bijna nieuwjaar, de periode van de nieuwjaarsresoluties. Het moment om te starten met een dieet. Ik wil starten met een informatiedieet. Sociale media heb ik enkele jaren geleden al uit mijn leven weggesneden, als een gevaarlijke tumor die de rest infecteert. Nu is het tijd om de verslavende ‘content’, op blogs, websites en Youtube uit mijn leven te snijden.

Zo kan ik focussen op wat me echt interesseert. Maken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *