Filmpiraterij

De muziek en filmsector vechten al twintig jaar een strijdt die ze niet kunnen winnen, de strijd tegen internetpiraterij. Tegen het gratis verspreiden van hun muziek en films op het internet, waardoor iedereen, overal, ze gratis kan downloaden. De strijdt wordt gevoerd in de media, in de politiek, in de rechtzaal en in het bedrijfsleven. Een anonieme massa van internetpiraten staat tegenover de grootste mediagiganten van onze tijd.

Een strijd die waarin ik niet in wil deelnemen. Voor mijn films wil ik piraterij begeleiden, in de plaats van het te bestrijden. Door ze persoonlijk te uploaden (seeden) naar illegale websites, zonder beperkingen qua kwaliteit of duur. De real deal, gratis. Het enige verschil met de legale versies zit hem in een klein tekstje in het begin en op het einde, dat leest als volgt:

Deze film is gemaakt door een gepassioneerd team dat is toegewijd om hem voor iedereen toegankelijk te houden. Meer informatie en donaties op mijnwebsite.com. Elke donatie, hoe groot of klein, geeft ons een kans om films te blijven maken.

Mijn logica is dat populaire films hoe dan ook illegaal verspreid zullen worden, waardoor je het dan maar beter zelf doet. Als de film niet populair is maken deze illegale downloads nog minder uit, want hij is toch niet populair (lees winstgevend). In beide gevallen is het beter om de film zelf te verspreiden, waardoor je controle houdt over de kwaliteit en de boodschap.

Gaan er veel mensen doneren? Ik denk het niet. Maar het zou wel meer mensen bewust maken van de maker en diens ander werk. Dit is geen oplossing voor een hele industrie, wel voor een enkeling. Niet voor de massa, maar wel voor een individu. Voor de uitzondering.

Het klinkt naïef, het is naïef, maar ik een naïeve optimist.

Een naïeve optimist die zijn eerste film die kijkers illegaal willen verspreiden, nog moet maken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *